Rechercher dans Standen & Landen

22 February 2019

TIJDSCHRIFT/REVUE: Pro Memorie. Bijdragen tot de rechtsgeschiedenis der Nederlanden XX (2018), nr. 2

(bron afbeelding: Pro Memorie)

Hekserij in Utrecht. Een studie naar de processen van de tweede Utrechtse en Amersfoortse processenreeks (1589-1595) (Eva Drommel)

Een Gordiaanse knoop. Mannenkiesrecht, vrouwenkiesrecht en gezinskiesrecht tussen 1795 en 1917 (Peter van den Berg & Ron de Jong)

Bijzondere strafrechtbanken in het Leiedepartement (1802-1814) (Jos Monballyu)

De onderhandelingen over het Franco-Belgisch Verdrag van 1861 en de eerste onvoorwaardelijke most-favoured-nation-clausule in de Belgische handelspolitiek (Florenz Volkaert)

Recensies:
  • Stefan Huygebaert et al. (eds.), De kunst van het recht (Michael Milo)
  • Pim Waldeck, Maarten van der Goes van Dirxland (1751-1826) (Jan Postma)
  • Laurence Petrone, Democratie in crisis (Sebastiaan Vandenbogaerde)
  • Frits van Oostrom, Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (Raf Verstegen)
Meer informatie bij Uitgeverij Verloren.
Na twee jaar komen de nummers van Pro Memorie in open access online op de website van de uitgever


19 February 2019

VACATURE voor twee doctorandi (Jan Dumolyn) - DEADLINE 1 MEI

Vacaturebericht voor twee doctorandi (Jan Dumolyn)

 

Jan Dumolyn, Vakgroep Geschiedenis UGent (Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies) is op zoek naar twee doctorandi (Phd-studenten).
Kandidaten kunnen solliciteren tot 1 mei 2019. Ook veelbelovende master-studenten die op dat moment hun diploma nog niet behaald hebben, komen in aanmerking.
De geselecteerden zullen vanaf 1 augustus of desgewenst later in dienst kunnen treden van de UGent. Het betreft een voltijdse aanstelling van 2 maal 2 jaar als doctoraatsbursaal. Als personeelslid van de UGent kan u rekenen op een aantal voordelen, zoals 38 dagen vakantieverlof, fietsvergoeding, terugbetaling van uw abonnement op openbaar voor vervoer voor woon-werkverkeer, ecocheques en een ruim opleidings- en vormingsaanbod
  1. Een positie van doctoraatsbursaal gefinancierd door een GOA-project (geconcerteerde onderzoeksactie, toegekend door het Bijzonder Onderzoeksfonds van de UGent) High Tide – Low Tide. Bruges’ late-medieval harbour system as a maritime cultural landscape (promotoren Wim De Clercq, archeologie, Stephen Louweye, geologie en Jan Dumolyn).
U onderzoekt het historisch luik in een interdisciplinair project met betrekking tot de vorming van het commerciële landschap in het middeleeuwse Zwin-landschap en de handelsmetropool Brugge. Uw onderzoek is specifiek gericht op de import van bulkgoederen in middeleeuws Vlaanderen, ten behoeve van de artisanale industrie en de voedselvoorziening van de stedelijke bevolking.
U hebt een goede kennis van paleografie, middeleeuwse archiefdocumenten, Middelnederlands, Middelfrans en Middeleeuws Latijn (het is zinloos te kandideren indien u niet vooraf over deze technische capaciteiten beschikt, of deze op zeer korte termijn kan bijspijkeren). Daarnaast beschikt u over de nodige onderzoekscapaciteiten, beheerst u het Engels uitstekend en hebt u een minstens passieve kennis van het hedendaags Frans en Duits.
U bent bereid periodes door te brengen in buitenlandse archieven en binnen een interdisciplinair team te functioneren.
  1. Een positie van doctoraatsbursaal gefinancierd door een project van het FWO-Vlaanderen Litigation strategies and the law of commerce in later medieval Bruges (Co-promotor Dave De ruysscher, VUB) Het betreft een dubbeldoctoraat aan de UGent (de hoofdinstelling waar u het meest tijd zal doorbrengen) en de VUB.
U onderzoekt het laatmiddeleeuwse handelsrecht in Brugge. U zal zich bekwamen in de zowel bronnen van de stedelijke als van de vorstelijke rechtspraak. U ontwikkelt zich tegelijk als economisch historicus/a (onder begeleiding van Jan Dumolyn) en rechtshistoricus/a (onder begeleiding van Dave De ruysscher en Dirk Heirbaut).
U hebt een goede kennis van paleografie, middeleeuwse archiefdocumenten, Middelnederlands, Middelfrans en Middeleeuws Latijn (het is zinloos te kandideren indien u niet vooraf over deze technische capaciteiten beschikt, of deze op zeer korte termijn kan bijspijkeren). Daarnaast beschikt u over de nodige onderzoekscapaciteiten, beheerst u het Engels uitstekend en hebt u een minstens passieve kennis van het hedendaags Frans en Duits. Kennis van instellingen- en/of rechtsgeschiedenis is een plus.
U bent bereid periodes door te brengen in buitenlandse archieven en binnen een interdisciplinair team te functioneren.
Voor beide functies kan u een gemotiveerde sollicitatiebrief, een curriculum vitae en andere relevant materiaal zoals kopies van puntenlijsten en diploma’s opsturen naar jan.dumolyn@ugent.be

(source: Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek)

18 February 2019

Atelier sur l'archivage dans les administrations des Temps Modernes - Workshop rond archiefvorming bij stedelijke instellingen in de vroegmoderne periode

Le 15/03/2019Archives de l'État à Louvain - Vaartstraat 24 - 3000 LouvainHeures d'ouverture :
De 9h30 à 16h.
Tarifs : Entrée libreContact : valerie.vrancken@arch.be - +32 (0)16 31 49 54
À partir de la fin du XVe siècle, la production d’archives des pouvoirs publics, d’institutions et de personnes privées a connu dans toute l’Europe une évolution accélérée. Le nombre de types documentaires a considérablement augmenté et de nouvelles méthodes de gestion et de conservation ont vu le jour. Dans le cadre du projet Temas, les Archives de l’État et le département Temps modernes de la KU Leuven organisent ce 15 mars 2019 aux Archives de l’État à Louvain un atelier sur  les évolutions dans la production d’archives des administrations communales du XVe au XVIIIe siècle.
Au cours de cet atelier, archivistes et chercheurs discuteront des origines et des évolutions d’importants types documentaires et séries d’archives communales, notamment les registres scabinaux, les registres de quartiers, les comptes, etc.  
L’atelier se déroulera de 9h30 à 16h. Il débutera par des exposés introductifs. S’en suivront des études de cas. La journée se clôturera par une table-ronde.  
Le projet Temas vise à développer une base de données dans laquelle le jargon archivistique de l'époque des Temps Modernes sera explicité de façon conviviale aux utilisateurs d’archives.  
La participation à l'atelier est gratuite. Il est cependant nécessaire de s'inscrire au préalable par email.
Plus d'information ici

15/03/2019Rijksarchief te Leuven: Vaartstraat 24, 3000 LeuvenOpeningsuren:
De workshop gaat van start om 9.30u. Om 16.00u ronden we af.
Tarieven: Gratis toegangContact : valerie.vrancken@arch.be - +32 (0)16 31 49 54
Vanaf de late vijftiende eeuw trad een versnelde transitie op in de archiefvorming van overheden, instellingen en particulieren over heel Europa: de documentproductie groeide sterk aan, tal van nieuwe documenttypes zagen het levenslicht en innovatieve beheer- en bewaarmethodes vonden hun ingang. In het kader van TEMAS, een BRAIN-project van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid, organiseren het Rijksarchief en de onderzoeksgroep Nieuwe Tijd van de KU Leuven op 15 maart 2019 in het Leuvense Rijksarchief een workshop over deze transities in de archiefvorming van stedelijke instellingen van de vijftiende tot de achttiende eeuw.
Tijdens de workshop staan specialisten uit het werkveld, zowel archivarissen als onderzoekers, in het bijzonder stil bij de totstandkoming en evolutie van belangrijke reeksen en documenttypes in de stedelijke archieven, zoals bv. schepenregisters, wijkboeken en rekeningen. De workshop, van 9.30u tot 16.00u, vangt aan met enkele inleidende lezingen, gevolgd door de presentatie van casestudies, en wordt afgesloten met een rondetafeldiscussie.
Interesse om deel te nemen? Stuur een mailtje naar valerie.vrancken@arch.be.
De organisatie van deze workshop kadert binnen het BRAIN-project TEMAS (Rijksarchief-KU Leuven), dat de ontwikkeling beoogt van een databank waarin vroegmoderne redactionele vormen op een toegankelijke manier worden voorgesteld aan archiefgebruikers.
Meer informatie is beschikbaar hier

8 February 2019

ZAP VACATURE GESCHIEDENIS VAN HET PUBLIEKRECHT AAN KU LEUVEN (DEADLINE 28/03/2019)

Aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis, wordt een voltijds ambt in het zelfstandig academisch personeel vacant verklaard in het domein van Geschiedenis van het Publiekrecht. De opdracht omvat academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening.


Opdracht
Onderzoek
De opdracht omvat onderzoek in de geschiedenis van het publiekrecht. De kandidaat heeft een bewezen interesse en internationale reputatie binnen het gebied van de geschiedenis van het constitutioneel recht, internationaal recht en/of mensenrechten. De voorkeur gaat uit naar iemand die juridische ontwikkelingen kan plaatsen binnen hun maatschappelijke en internationale context, een visie heeft op de europeanisering en mondialiseringvan de rechtswetenschap en die de rechtsgeschiedenis ziet als een integraal onderdeel van het juridische denken.
Voor het rechtshistorische onderzoek wordt van de kandidaat verwacht zelfstandig onderzoek te verrichten op het internationale forum. Het behoort tot de opdracht van de aangestelde kandidaat om – in samenwerking met de andere leden van de onderzoeksgroep – een internationaal competitief onderzoeksprogramma uit te bouwen en excellente wetenschappelijke resultaten na te streven. Het begeleiden van doctoraten behoort eveneens tot haar/zijn takenpakket. Van de kandidaat wordt verwacht dat zij/hij een voorstel van onderzoeksprogramma op middellange termijn toevoegt aan het sollicitatiedossier.
Onderwijs
Van de kandidaat wordt verwacht dat haar/zijn onderwijsprestaties voldoen aan de excellentie-eisen die aan academische opleidingen worden gesteld wat niveau, oriëntatie en academisch gehalte betreft. Engagement voor de kwaliteit van de opleidingen als geheel wordt als vanzelfsprekend beschouwd. De onderwijsopdracht omvat de opleiding van grote aantallen studenten. De kandidaat kan ingezet worden op de campussen van Leuven, Kortrijk en Brussel. Daarnaast zijn er seminaries te verzorgen voor beperkte groepen, masterproeven individueel te begeleiden en zal de benoemde kandidaat rechtsgeschiedenis ruim tijd uittrekken voor de opleiding van doctorandi.
Dienstverlening
Van de kandidaat wordt verwacht dat zij/hij bereid is om mee te werken aan de universitaire dienstverlening en ook op termijn bereid is beleidstaken op te nemen binnen de faculteit. De kandidaat staat eveneens ter beschikking van overheid, samenleving en pers voor wetenschappelijke dienstverlening en duiding.
Profiel
De kandidaat heeft gedoctoreerd en minstens één diploma behaald dat uitgereikt werd door een rechtsfaculteit. De kandidaat is internationaal toonaangevend in haar/zijn vakgebied. Uit haar/zijn publicatielijst blijkt een betrokkenheid bij het internationaal rechtshistorisch onderzoek. Een gedegen visie op en bekwaamheid tot het verwerven van externe onderzoeksmiddelen strekt tot aanbeveling. De kandidaat heeft bij voorkeur ervaring in het verstrekken van academisch onderwijs en beschikt over aantoonbare didactische vaardigheden. Hij/zij bezit een degelijke techniek om grote groepen op kennis en vaardigheid te testen.
Ruime ervaring in onderzoek en onderwijs is een duidelijk pluspunt, waarbij mee de complimentariteit met de onderzoeksgroep moet worden bewaakt.
Een goede kennis van het Engels is een vereiste.
De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen. Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands resp. Engels te verwerven.
De kandidaat is bereid zich zo nodig in nieuwe materies in te werken. De aangestelde kandidaat dient tevens over de nodige sociale vaardigheden en leidinggevende capaciteiten te beschikken om zich collegiaal en flexibel in teamverband in te schakelen in de faculteit, de onderzoekseenheid en de onderzoeksgroep.
Aanbod
Wij bieden u een dynamische en internationaal georiënteerde onderzoeksomgeving.
De Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis is ingebed binnen de Faculteit Rechtsgeleerdheid. De faculteit beschikt over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk zowel binnen de academische als de juridische wereld.
De benoeming gebeurt in één van de graden van het zelfstandig academisch personeel (tenure track met evaluatie na 5 jaar / docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar), afhankelijk van uw kwalificaties.
De KU Leuven voert een gelijke kansen- en diversiteitsbeleid.
De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching...  Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 100.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden. 


Meer informatie is beschikbaar hier