Rechercher dans Standen & Landen

14 January 2023

OUVRAGE/BOEK: Emmanuel GERARD en Frederik VERLEDEN, De Belgische regeringen sinds 1831. Ministers, bevoegdheden, partijen (STANDEN EN LANDEN 115), ISBN 9789461174031, €49,00

Standen en Landen is verheugd om het nieuwste volume in onze langlopende reeks aan u voor te stellen. Nummer 115 werd geschreven door professor emeritus Emanuel Gerard en Frederik Verleden, beiden verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. 

(Bron/source: ASP)

Standen en Landen est heureux de vous présenter le dernier volume de notre série de longue date. Le numéro 115 a été rédigé par les professeurs émérites Emanuel Gerard et Frederik Verleden, tous deux affiliés à l'Université catholique de Louvain.

Synopsis

De regering is het knooppunt van de politieke besluitvorming in België. De uitvoerende macht is allesbehalve een ondergeschikt onderdeel van de Staatsmacht, die louter zou ‘uitvoeren’ wat elders wordt beslist. Het is de regering die via de bureaucratie het land bestuurt, de belastingen int en die het gezag heeft over leger en politie. De ministerraad, ministeriële comités en kabinetten gelden als de machinekamers van de macht, de cruciale schakels in de politieke en parlementaire besluitvorming waar de compromissen worden gesmeed, maar ook waar de facto de wet wordt geschreven. In een parlementair systeem is de ultieme trede in de politieke loopbaan dan ook – tenminste, in de binnenlandse politiek – het lidmaatschap van de regering.
 
Opmerkelijk genoeg ontbrak het tot dusver aan een integrale historische reconstructie van de Belgische regeringen en hun samenstelling. Er was onder historici en juristen zelfs geen eensgezindheid over het aantal regeringen, bij gebrek aan eenduidige afbakeningscriteria.

In dit werk wordt teruggegaan naar de originele bronnen, de benoemingsbesluiten verschenen in het Belgisch Staatsblad, om vanaf 1831 een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de opeenvolgende Belgische regeringen: hun samenstelling, vorming en ontslag. Voor vrijwel elk onderzoek naar de Belgische politieke geschiedenis – ongeacht of het gaat om institutionele, economische of sociale aspecten – is een verwijzing naar de regeringscontext noodzakelijk, zelfs onvermijdelijk. Niet alleen beroepshistorici, maar ook politicologen, economisten, communicatiewetenschappers, journalisten, studenten en al wie belangstelling heeft in Belgische politieke geschiedenis en besluitvorming, zullen hun gading vinden in dit repertorium.

Kopen? Acheter ?

U vindt meer informatie terug op de website van onze uitgeverij. Leden van Standen en Landen krijgen 15 procent korting op de aankoopprijs.

Vous trouverez de plus amples informations sur le site de notre éditeur. Les membres de Standen en Landen bénéficient d'une réduction de 15 pour cent sur le prix d'achat.