Rechercher dans Standen & Landen

2 March 2022

LEZING/COURS-CONFÉRENCE: Brecht DESEURE (KBR/ULB), De vergeten grondwetsvoorstellen van 1830. Terug naar de wortels van de Belgische Grondwet (LEUVEN) (9 MAART 2022)

 Standen en Landen nodigt u met veel plezier uit voor haar volgende publieke lezing. Die vindt plaats op woensdag 9 maart in het Rijksarchief van Leuven.

De avond verloopt als volgt:

Professor Frederik Dhondt (VUB) introduceert het nieuwste volume in de reeks Standen & Landen. Nummer 114 handelt over Les professeur allemands en Belgique. Circulation des savoirs juridiques et enseignement du droit (1817-1914). Meer informatie vindt u ook hier terug. 

Professor Pierre-Olivier De Broux (Université Saint-Louis Bruxelles) introduceert de spreker van de gastlezing, dr. Brecht Deseure. 

Dr. Brecht Deseure brengt het boeiende verhaal van de diverse ontwerpgrondwetten die het niet gehaald hebben in 1831. 

Hierop volgend is er een mogelijkheid tot vragen, alsook een kleine afsluitende receptie.

(Bron/source: Twitter)

Standen en Landen a le plaisir de vous inviter à sa prochaine conférence publique. Elle aura lieu le mercredi 9 mars aux Archives d'État de Louvain.

La soirée se déroule comme suit :

Le professeur Frederik Dhondt (VUB) présente le dernier volume de la série Standen & Landen. Le numéro 114 concerne Les professeurs allemands en Belgique. Circulation des savoirs juridiques et enseignement du droit (1817-1914). Vous trouverez également de plus amples informations ici.

Le professeur Pierre-Olivier De Broux (Université Saint-Louis Bruxelles) présente l'orateur de la conférence invitée, le Dr Brecht Deseure.

Le Dr Brecht Deseure raconte l'histoire fascinante des différents projets de constitution qui n'ont pas

qui n'ont pas été acceptés en 1831.   

Elle sera suivie d'une période de questions et d'une petite réception de clôture.

---------------------------------

De Belgische Grondwet van 1831 is een monument in de geschiedenis van het moderne grondwetsdenken en het ontstaan van de liberale democratie. De genese ervan is dan ook vrij goed gedocumenteerd, maar toch vertoont onze kennis nog verrassend veel blinde vlekken. Zo is het nauwelijks bekend dat er behalve de officiële Ontwerpgrondwet, die aan de basis ligt van het uiteindelijke document, nog tal van andere grondwetsvoorstellen circuleerden tijdens de Belgische Revolutie. Individuele burgers van allerlei achtergronden penden in de nasleep van de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 oktober 1830 hun eigen ideeën neer voor de grondwet van het jonge land. Sommige voorstellen bestonden uit niet meer dan een of twee handgeschreven velletjes, andere bevatten diepgaande theoretische bespiegelingen en werden op grote schaal verspreid. Brecht Deseure realiseerde een bronnenuitgave waarin 22 vergeten grondwetsvoorstellen voor het eerst werden samengebracht. In deze lezing belicht hij het ontstaan van de Belgische Grondwet vanuit het perspectief van de voorstellen die het niet haalden.

Brecht Deseure is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek van België en de Université libre de Belgique. Hij is gespecialiseerd in de politieke cultuur van de revolutieperiode, in het bijzonder in geschiedenispolitiek, politieke iconografie en grondwetsgeschiedenis. Recente publiceerde hij Ontwerpen en voorstellen voor de Belgische Grondwet van 1831. Kritische uitgave (Brussel, 2020) en Revolutie in Antwerpen. De aquarellen van Pierre Goetsbloets, 1794-1797 (Brussel: Ludion, 2021).

---------------------------------

PRAKTISCH:

Tijdstip: woensdag 9 maart, 17u30

Locatie: Rijksarchief Leuven, Vaartstraat 24, 3000 Leuven

Deelname gratis, maar gelieve ten laatste op 7 maart aan te melden via standenenlanden@gmail.com

---------------------------------

INFORMATIONS PRATIQUES :

Heure : mercredi 9 mars, 17 h 30

Endroit : Archives d'État de Louvain, Vaartstraat 24, 3000 Louvain 

La participation est gratuite, mais il faut s'inscrire au plus tard le 7 mars via standenenlanden@gmail.com.