Rechercher dans Standen & Landen

21 June 2021

Vacature: Onderzoeksprofessor in de Moderne Rechtsgeschiedenis (BOFZAP) - KU Leuven (deadline 17/09/2021)

Aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven is een voltijdse academische positie als onderzoeksprofessor vacant in de Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis. Deze positie maakt gebruik van middelen die ter beschikking worden gesteld door de Vlaamse Overheid via het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOFZAP).

We zoeken gemotiveerde en internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie in het domein van de moderne rechtsgeschiedenis. De aanstelling is voorzien op 1 oktober 2022. Aanvragen zullen parallel en onafhankelijk van elkaar geëvalueerd worden door 1) de Onderzoeksraad van de KU Leuven in een competitieve procedure over alle onderzoeksdomeinen heen en 2) de facultaire beoordelingscommissie. Gedurende de eerste 10 jaar zullen de onderwijsverplichtingen als onderzoeksprofessor beperkt zijn. Na deze periode wordt de positie omgezet naar een reguliere academische positie.


De vacature betreft de moderne rechtsgeschiedenis, met name sinds 1750. De voorkeur gaat uit naar iemand die juridische ontwikkelingen kan plaatsen binnen hun maatschappelijke en internationale context, een visie heeft op de europeanisering en mondialisering van de rechtswetenschap en die de rechtsgeschiedenis ziet als een integraal onderdeel van het juridische denken.
De vacature wordt ingebed binnen de Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis. De eenheid telt drie professoren en een tiental onderzoeksmedewerkers. De focus van het onderzoek van de eenheid ligt op de Europese en internationale rechtsgeschiedenis vanaf de zestiende eeuw. Hierbij komen drie themata naar voren: de intellectuele geschiedenis van het jus commune, de ontwikkeling van het economisch recht en de ontwikkeling van het internationaal recht.
Bron/source: KU Leuven
Opdracht
    Onderzoek
Het behoort tot de opdracht van de aangestelde kandidaat binnen het domein van de moderne rechtsgeschiedenis (sinds ongeveer 1750) een internationaal, competitief onderzoeksprogramma te ontwikkelen, excellente wetenschappelijke resultaten van internationaal niveau na te streven en nationale en internationale samenwerkingsverbanden op het vlak van onderzoek te steunen en te bevorderen. De kandidaat moet beantwoorden aan een sterk onderzoeksprofiel of het potentieel ertoe hebben. Tevens wordt een multidisciplinaire opstelling van de kandidaat verwacht en een bereidheid tot intensieve samenwerking met andere onderzoekers en onderzoekseenheden aan KU Leuven.

De kandidaat:
  • Is een excellente, internationaal georiënteerde onderzoeker en ontwikkelt een eigen onderzoeksprogramma in het domein van de moderne rechtsgeschiedenis. Het onderzoek van de succesvolle kandidaat focust zich op de ontwikkeling na 1750 binnen Europees, vergelijkend en/of mondiaal perspectief.
  • Versterkt bestaande onderzoekslijnen en brengt complementaire nieuwe expertise aan door nauw samen te werken met de leden van de onthaaleenheid, de Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis. 
  • Publiceert op het hoogste wetenschappelijke niveau in internationaal verband.
  • Bouwt een eigen onderzoeksgroep uit.
  • Begeleidt masterstudenten, doctoraatsstudenten en postdocs op internationaal niveau. 
  • Beoogt het verwerven van competitieve onderzoeksmiddelen bij nationale en/of internationale fondsen en dient daartoe effectief onderzoeksprojectvoorstellen in.
  • Zet zowel binnen de KU Leuven als (inter)nationaal samenwerkingsverbanden op in de context van het onderzoeksprogramma.
  • Streeft naar excellentie in onderzoek en levert zo een bijdrage aan de internationale uitstraling en onderzoeksreputatie van Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis, de Faculteit Rechtsgeleerdheid en de KU Leuven.

    Onderwijs
Alhoewel het hier over een aanstelling als onderzoeksprofessor gaat, wordt van de kandidaat verwacht dat hij/zij geleidelijk bijdraagt tot state of the art onderwijs.
De opdracht van de aan te stellen kandidaat omvat eveneens een beperkte onderwijsopdracht. Tijdens de eerste vijf jaar betreft deze opdracht zowel de geschiedenis van het privaatrecht als de geschiedenis van het publiekrecht, vooral op bachelor-niveau. Het betreft onderwijs aan de campus Leuven en de campus Brussel. 

Dit onderwijs moet aan de eisen beantwoorden die aan academische opleidingen worden gesteld wat niveau, oriëntatie en academisch gehalte betreft; in het bijzonder is het onderzoeksgebaseerd en -georiënteerd. Het sluit aan bij het onderwijsconcept van de KU Leuven en de eventueel betrokken partnerinstellingen. Engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel wordt beschouwd als vanzelfsprekend.
    Dienstverlening
Wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlenging (administratief en/of bestuurlijk) behoren eveneens tot de opdracht.
Vereisten
  • Een doctoraat en minstens één diploma dat uitgereikt werd door een rechtsfaculteit. Voor wie recent is gepromoveerd, is het van belang om onderzoeks- en groeipotentieel te onderbouwen door te verwijzen naar minstens één toppublicatie of naar veelbelovende onderzoeksprojecten en artikels in voorbereiding.
  • Een uitstekend onderzoeksdossier in het vakgebied en een onbetwistbare onderzoeksintegriteit.
  • De kwaliteit van het onderzoek blijkt uit internationale publicaties in gerenommeerde tijdschriften of boeken verschenen bij vooraanstaande academische uitgevers. 
  • Internationale onderzoekservaring is een belangrijk pluspunt.
  • Aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • Organisatorische vaardigheden, een collegiale instelling en leidinggevende capaciteiten in een universitaire context.
  • Excellente kennis van het gesproken en geschreven Engels. 
  • De bestuurstaal aan de KU Leuven is het Nederlands. Voor wie bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen. Vooraleer in het Nederlands te doceren, wordt de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste taalkennis te verwerven.
Aanbod
  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving. De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zij is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau.
  • Afhankelijk van kwalificaties en academische ervaring wordt de kandidaat aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: Docent, Hoofddocent of (Gewoon) Hoogleraar. Elk van deze graden impliceert ius promovendi. Junior kandidaten worden in principe aangesteld als docent tenure track. In geval van positieve beoordeling na 5 jaar, geeft de tenure track aanleiding tot een benoeming als Hoofddocent.
  • U werkt in Leuven, een historische en tegelijk dynamische en levendige stad in het centrum van België, op twintig minuten afstand van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam. De Rechtsfaculteit KU Leuven heeft ook campussen in Kortrijk en Brussel en verzorgt ook onderwijs in Antwerpen en Hasselt.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, taalonderricht, partner loopbaancoaching,...
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 100.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere onderzoeksfinanciering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.
Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij de academische contactpersoon prof. dr. Randall Lesaffer, hoofd van de Onderzoekseenheid Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis, randall.lesaffer@kuleuven.be.

Meer informatie over de richtlijnen, reglement en aanvraagdossier is te verkrijgen bij mevrouw Kristin Vermeylen (kristin.vermeylen@kuleuven.be, tel. +3216 32 09 07) of mevrouw Christelle Maeyaert (christelle.maeyaert@kuleuven.be, tel. +3216 31 41 94).

KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR@kuleuven.be.

-----------------------------------------
 

Meer info/davantage d'informations: hier/ici