Rechercher dans Standen & Landen

29 September 2020

EXPO: 'Historische blik op het Leuvense gerechtsgebouw' (Leuven/digitaal/numérique) (10 OKT - 25 APRIL)

Naar aanleiding van de recente restauratie is een tentoonstelling ontwikkeld over de bewogen geschiedenis van het Leuvense gerechtsgebouw, gebouwd tussen 1923 en 1930. Het tweeledige karakter van het 'justitiepaleis' vormt hierbij de rode draad. Het heeft niet enkel een utilitaire functie, namelijk de huisvesting op één site van rechtbanken en gerechtelijke diensten om de rechtsbedeling optimaal te doen verlopen. Het dient ook een specifiek beeld van justitie over te brengen, en dit zowel via het architecturaal ontwerp als door de decoraties met een allegorisch en symbolisch karakter.

 

(Bron/source: Erfgoedplus.be)

Tussen 10 oktober 2020 en 25 april 2021 kan je deze expo in het gerechtsgebouw individueel bezoeken. Een wandelbrochure zal dan vergezeld zijn van extra informatie op expo-panelen en van erfgoedobjecten (bouwplannen, schetsen, foto's, brieven, ...) in vitrines. Het gebouw met de expo is vrij en gratis toegankelijk voor het brede publiek op 10 en 11 oktober tussen 12 en 18 uur en nadien elke vrijdagnamiddag tussen 13.30 en 17 uur. Je kan ook in groep het gebouw en de expo gratis bezoeken. Gegidste rondleidingen worden op 10 en 11 oktober aangeboden om 13, 14, 15, 16 en 17 uur. Inschrijven: klik hier. Nadien zijn er elke woensdag- en vrijdagnamiddag gidsbeurten door het Leuvens Historische Genootschap. Deelname is mogelijk na inschrijving via lhg@telenet.be.

De tentoonstelling is hier ook vertaald in een digitale expo. Die gaat in op de architecturale vormgeving van het gerechtsgebouw, zijn inplanting in het stedelijk weefsel en de betekenisvolle wisselwerking tussen architectuur en decoratie.

 ----------------------------------------

La récente restauration a conduit à l'élaboration d'une exposition sur l'histoire mouvementée du palais de justice de Louvain, construit entre 1923 et 1930. Le double caractère du "palais de justice" est ici le leitmotiv. Il n'a pas seulement une fonction utilitaire, c'est-à-dire l'hébergement sur un même site des tribunaux et des services judiciaires afin d'optimiser l'administration de la justice. Elle doit également véhiculer une image spécifique de la justice, tant par sa conception architecturale que par ses décorations à caractère allégorique et symbolique.

L'exposition a également été traduite en une exposition numérique. Il examine la conception architecturale du palais de justice, son emplacement dans le tissu urbain et l'interaction significative entre l'architecture et la décoration. 

 ----------------------------------------

Meer informatie/davantage d'informations: hier/ici.