Rechercher dans Standen & Landen

12 September 2019

SOUTENANCE DE THESE/DOCTORAATSVERDEDIGING: Maarten VANKEERSBILCK, Justitie in de steigers. De moeizame weg naar het Gerechtelijk Wetboek (Gent/Gand: UGent, 13 SEPTEMBRE 2019)

De redactie van Standen en Landen wenst Drs. Maarten Vankeersbilck te feliciteren met de openbare verdediging van zijn doctoraal proefschrift over de geschiedenis van het gerechtelijk recht in België deze vrijdag 13 september! Onder promotorschap van Dirk Heirbaut en Frederik Dhondt.

Les rédacteurs de Standen en Landen souhaient féliciter Drs. Maarten Vankeersbilck avec le soutien de sa thése de doctorat sur l'histoire du droit judiciaire de la Belgique ce vendredi 13 septembre! Sous la direction de Dirk Heirbaut et Frederik Dhondt.

Korte beschrijving

Sinds decennia staat het Justitiepaleis van Brussel weer in de steigers. We zijn zelfs op het punt gekomen waarop de oorspronkelijke steigers, bedoeld voor de renovatie, vervangen moesten worden. De renovatiewerken raken nooit voltooid en de stutstellingen zijn een deel van het gebouw geworden. Ondertussen vallen stukken uit de plafonds naar beneden en kampen de kelders met vochtproblemen. Ligt dit aan de kwaliteit van het oorspronkelijke bouwwerk? Of had een renovatie al veel eerder moeten plaatsvinden? Het vormt in elk geval een mooie metafoor voor de geschiedenis van het gerechtelijk recht in België. Dit proefschrift biedt een algemeen overzicht van de evolutie van het gerechtelijk recht in België van het einde van de 18de eeuw tot vandaag, identificeert de menselijke factoren die deze evolutie sturen of stuurden en analyseert de hervormingen (of het gebrek daaraan) in het licht van een strijd tussen verschillende belangengroepen.

Praktisch

Wanneer

Vrijdag 13 september 2019, 17:00

Waar

Aula, Ceremoniezaal, Voldersstraat 9, 9000 Gent

Meer informatie

Op de website van de Universiteit Gent.