Rechercher dans Standen & Landen

6 June 2019

IM MEMORIAM: Prof. mr. J.A. ANKUM (UvA)

(bron afbeelding/source image: KNAW)

Prof. mr. J.A. (Hans) Ankum (UvA/KNAW) overleed begin deze week. De redactie van Standen en Landen biedt haar innige deelneming aan.

Le prof. J.A. (Hans) Ankum (UvA/KNAW). vient de décéder en début de semaine. La rédaction d'Anciens Pays et Assemblées d'États offre ses condoléances sincères.

Een Im Memoriam werd per ijlbode rondgestuurd in de Rechtshistorische Courant (UGent, Instituut voor Rechtsgeschiedenis), door Prof. dr. D. Heirbaut.

Une notice nécrologique fut envoyée par le Rechtshistorische Courant (UGent, Instituut voor Rechtsgeschiedenis), de la main du Prof. D. Heirbaut.

Eerste paragraaf/premier paragraphe:
Met droefenis melden wij u het overlijden van prof. mr. J.A. Ankum. Geboren in 1930 liep Hans Ankum school te Amsterdam en te Zaandam. Hoewel hij eigenlijk een voorliefde had voor de klassieke  oudheid,  koos  hij  voor  zijn  universitaire  studies  te  Amsterdam  toch  de  opleiding Nederlands recht. Daarbij kwam echter de geschiedenis uitgebreid aan bod, met onder andere  papyrologische vakken. Na een langdurig verblijf in Parijs en een baan als assistent van Hoetink in Amsterdam, promoveerde hij in 1962 met als thema de “Geschiedenis der actio Pauliana”. In 1963 volgde een aanstelling in Leiden als hoogleraar was voor Romeins en oud-vaderlands recht. Reeds twee jaar later keerde hij terug naar de Universiteit van Amsterdam, waar hij tot het einde van zijn carrière hoogleraar zou blijven. 
Lees het vervolg in de Rechtshistorische Courant - Ijlbode.

(bron: Rechtshistorische Courant/UGent-Instituut voor Rechtsgeschiedenis).